torstai 9. tammikuuta 2014

Jokin muovautuu meissä


Poikanen oli joulun alla koulussa muovannut linnun. Se pyrähti sydämeeni oitis. Jokin sen katseessa kieli avuttomuudesta, siitä tunteesta, kun jokin ei suju. Vaikka pitäisikin, niin ei ota mennäkseen niin kuin olisi omin ajatuksin tuumannut. Siipirukat tuulettavat sulkiaan maata viistäen. Lohduttomuudessaan hirmuisen sympaattinenkin tämä otus on. Urheasti nokka kohti uusia tuulia. Ihan aistin valmiuden, jolla se varustautuu uuteen päivään. Aavistuksen ajan jaettua painavaa, on jo painanut päätään kohti nöyryyttä. Juurikuoriutuneen uhmakas rohkeus nyppiytynyt sulistaan aikoja sitten. Siipien alla pieni suoja,  pesä jollekulle suojaa tarvitsevalle. Ja kun on yksin, riittävät ne käsivarsiksi kehon ympärille, ikiomaksi lohtukoloksi yksinäisellä oksalla. Raskaan katseen alla suuri luottamus hyvään. Siivekäs sai paikan lipastolta ja vielä pikkuisen pitsiliinankin alleen. Poikanen oli tyytyväinen kättensä jälkeen ja itse ihan äimistyin, miten korean linnun oli saanut aikaan! Eilisessäni kuuntelin radiosta viisaita mietteitä ja tämä lentäväinen lehahti mieleeni. Onko elämässä kyse särkymisestä? Uudelleen muovautumisesta. Kohdallani voisin olla lintupolo, siipirikko, elämän oksiltakin tipahtanut. Ja särkynyt. Yhä ja uudelleen uskaltanut antautua muovattavaksi kohti ehyempää, kestävämpää. Ei vahvuutta, jossa omat voimat kasvaisivat taivaita tavoittamaan taikka myrskyjen halki liitämään. Mutta haurauden vuorten yli kun siivet kantavat, saattaa edessä siintääkin sisäisen kasvun horisontti.
Tänäaamuna käsi kohti luokan kattoa ojennettuna odotteli oppijapoika. Saatuaan puheenvuoron malttamattomana tokaisi: "Mistä maailma sai alkunsa?" Keräsin ajatukseni hengittämällä hetken syvään, kylkiä kohti, ilman hartioita, kuten opetettu on ( Sitähän nyt harjoittelen, että osaisin hengittää) Annoin varovaisen vastaukseni ja seurasin, miten innokkaan oppijan olemukseen valui hyväksyvä ,mutta syvä ilo. "Sitten M:n kirjassa puhuttiin totta", tuumasi poika ja kääntyi kohti oppijatyttöä, joka kohotti pulpettinsa kantta ja ojensi minulle Lasten Raamatun. Täälläkin kerrottiin siitä loppiaisesta, kun ne tietäjät tuli, lausahti. Luokan takana tietäjät yhä kumartavat pahvitallissa olevaa pikkuista Jeesus-nukkea. Tuokio aamukysymyksen äärellä päättyi ja taululle ilmaantui malli Y-kirjaimen nokasta suoran jalkansa kanssa:) Ihmettelin innokkuutta, jolla tuo samainen oppijapoika tarttui Y-kirjaintensa muovailuun . Kynä totteli ja käsi kirjoitti herkeämättä. Hakiessaan minulta palkkioksi hyvin tehdystä rypäle-leimaa, kuiskasi:"Saanko nyt lukea sitä M:n tuomaa kirjaa?" Ja niin taisi jokin pieni siemen etsiä itämiselle tilaa, ajattelen. Enkä malttaisi odottaa ensi vuoteen, jolloin uskontokirjankin luvalla saan paneutua oppijoiden kanssa kaiken alkuun.

5 kommenttia:

 1. Olet omalla paikallasi siellä oppilaiden parissa, hienoa<3 Ihana lintunen pojan käsissä syntynyt, täydellinen sellainen :)
  Ihanaa viikonlopun alkua!

  VastaaPoista
 2. Täällä yksinäni mietin syntyjä syviä sävelten täyttäessä hiljaisuutta. Sanasi niin herkät kuin tuo linnunpoikanen taas koskettivat. Kiitos, ystävä!

  VastaaPoista
 3. Oi, sitä lapsen herkkyyttä ja aitoutta. Seuraan usein toisten lapsia, kunnes muistot omistani pienenä valtaavat mielen. Ja jään pohtimaan miltä tuntuu se hetki, kun saan ensimmäisen kerran pitää omaa lastenlasta käsivarsillani..

  Kiitos hellän herkästä tarinasta!

  VastaaPoista
 4. Isn't that interesting? I was just talking with a friend about how beauty comes in all forms and appearances. We just have to look closer.

  Have a peaceful Sunday, doing all the things you love.

  ~Sheri

  VastaaPoista
 5. Niin suloinen poikanen, niin poikasen työ kuin itse poikanen;)♥

  Tuo on ihan parasta!! Se, kun saa vaikkakin, varovasti sanoa lapselle totuuden:)Kun lapsi etsii ja löytää, kun siemen lähtee itämään...Ihanaa, Taivaan Isän johdatusta...♥

  Kaunis postaus - jälleen...:))

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksestasi♥