torstai 9. joulukuuta 2010

Ei ole toista ilman toista

Omat aikomukset, tahtomiset tahi suunnitelmat eivät aina asetu uomiin aiottuihin. Eilisen varalle olin aikonut pehmeää villasukkapäivää. Suloisen joutilasta oloa. Itseni vierellä viipymistä. Jotakin kaunista, hyvää ja tyynnyttävää.
Aamusella ensin piti hurauttaa neljästämme kolme opinahjoilleen. Rakas läksi aamuvarhaisella työnsä ääreen. Rauhaisastihan  tuo aamu alkoi. Rullasi kulku, sujui touhu.
 
Vaan kulman taakse häipyi niin ehtiminen, jaksaminen kuin hyvä tahtokin. Aamun minuutit soljuvat sukkelaan, omaa huimaa vauhtiaan. Arjessa, niinkuin koko elämässä ei itsestäänselvyyksiä saisi olla. Ei. Auto kun ei kulje ilman avainta. Ja kun se on hukassa, olin minä tuossa eilisessäni hukassa. Tyystin. Eikä aika antanut armoa. Ei. Nyt voin kutsua eilisen tuomaa kommelluksien ketjuksi, mutta siltä se ei tuntunut siinä hetkessä.
LApset pääsivät perille. Minulle päivä toi kolhuja konkreetteja sekä sydänalassa sattuvia. TAakka painoi. Nyt katson eilisen tuntoja tummana häivähdyksenä suuren valoisuuden keskellä. Ei olisi aamua ilman iltaa. Ei tuntuisi hyvyys vailla hetkittäistä kompastelua yhtä suloiselta. Ehkäpä meille annetaan kantamusta tujakampaa toisinaan kuin vain muistuttamaan, ettemme senkään alla näänny.
 
 Laulun sanoissa....riko minut, jotta ehjäksi tulla saan....on suuri viisaus. Se asettuu elämässämme niin pieniin hetkiin kuin suuriin ratkaisuihin. Hauraina olemmekin vahvoja. VAillinaisina tunnemme täydemmin. Kiireen keskellä pysähtyessä näemme paremmin. Saamme olla juuri niin pieniä, tarvitsevia, särkyviä. Niin erehtyväisiä, väsyneitä. Ystäväni lapsi sai nimensä sunnuntaina. PAstorin sanoista asettui sydämelleni ajatus monen joukosta: näytä lapsellesi, että sinäkin erehdyt, teet virheitä. Elämää ei kuulukaan saada ympärilleen ikikirkkaina kehyksinä. Kolhut ja sumeat hetket kuuluvat elämään. Niistäkin kun aina osaisi löytää viisauden. Ei meidän reppuihimme kasata kiusallaan. Meitä ohjataan näkemään paremmin kipujemme kautta.

Tänä aamuna sytytin kynttilän. Annoin eilisen aamun haavojen parantua. Musiikin ja maiseman kauneuden annoin helliä ja hoivata. Oli hyvä hetki pysähtyä kuulemaan sydämelle laskettua. Hyvä hetki kertoa ne korkealle. Niin ihmettelyt, huolet kuin kiitoksetkin. Omat ja toisten. Oma läheiseni siellä kovin kaukana sai huokauksen lisäksi sormeni laittamaan viestin. Kerroin miten olen suojelusta osalleen pyytänyt. Ja nyt siitä kiitän, että meidän huokauksiamme kuullaan.
 Arjen rattaat jatkavat pyörähdyksiään. Välillä hiljaa ja natisten. Välillä hurjaa kiitoa. Vaikka lumeen juuttuisimme, saamme olla varmoja askeleiden johdatuksesta kohti hyvää.
 Nostan katseen taivaaseen.
 Pyydän askeleihin varmuutta.
 LApset pääsivät kouluun eilen. Pääsivät tänään. Ja pääsevät huomennakin. VAikka olisi avain siihen päivään hukassa:)
 Kohta on aika minun laittaa kiitokseni ilmoille tästä vapaani ensimmäisestä etapista. Jääkaapin ovesta riisutaan pian tiedotteet, muistamiset ja päivämäärät. Kohta on aika nauttia koko perheen voimin joutenolosta. Tänään sain tehdä sen itseni kanssa. Mitäpä siitä, että sitä eiliselle aioin. Tänään osasin olla siitä himpun verran kiitollisempi.
Joulu on taas askeleen lähempänä.

13 kommenttia:

 1. Jälleen niin ihanaa tekstiä ja ihania kuvia. Lämmin tunnelma välittyy tännekin.

  Itse olen näinä sairastupa päivinä miettinyt samaa, ei osaa nauttia hyvistä päivistä jos välillä ei ole huonoja päiviä muistuttamassa.

  Rauhallista joulun odotusta!

  VastaaPoista
 2. Onpas sinulla sellä tonttuarmeija!

  Elämä on vähän vuoristorataa. Meilläkin lupaavan aamun jälkeen heräsi päiväunilta pieni kuumakalle.
  Välillä on päiviä, kun mikään ei luonaa, ja toisinaan saa tanssien miltei edetä. Vaan sitä se taitaa olla elämän rikkaus!

  Tunnelmallista torstai iltaa!

  VastaaPoista
 3. KAtsula,
  kiitos. VAstoinkäymiset ja sairastelut monesti pysäyttävät huomaamaan sen pienen arvokkaan ja tärkeän arjen hetkissä.
  Rauhallisia hetkiä sinulleki joulun odotteluusi!

  VastaaPoista
 4. Emilia,
  ilahduin visiitistäsi. Totisesti vuoristorataa tämä on. Tänään aamu antoi parastaan ja nyt tuolla köksässä "karjuu" kiukkuinen murkku:)
  Tunnelmia lämpöisiä sinunkin iltaasi!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Tinttarus.... edelliseen viesttini olit vastannut niin kauniisti... olen tänään listannut mielessäni asioita, joista voin olla kiitollinen ja et arvakkaan miten paljon näitä asioita on... tällä hetkellä sydämeni on hyvin kiitollinen ja mieleni levollinen.. tunnen, että olen oikealla tiellä.

  VastaaPoista
 6. Irmastiina,
  parasta sydämen täytettä on kiitollisuuden pikkuiset siemenet. Kiitoksen aihetta arkemme ja kiireenkin keskeltä löytyy niin monessa, kunhan pysähtyy niiden pienten ihmeiden äärelle.
  Kiitollinen mieli antaa kantajalleen paljon! Iloitsen puolestasi. Olet varmasti sillä oikealla tiellä. Kiitos, kun jaksat käydessäsi jättää sanoja minulle lahjaksi päivääni:)

  VastaaPoista
 7. Maria,
  sinusta ja visiitistäsi iloitsen ja kiitän! Voi hyvin. Joulu sapuu joka hetki lähemmäs.

  VastaaPoista
 8. On jälleen totuuden sanoja sinulla,ihan mukaansa tempaavaa tekstiä,sydämmeen lämmin henkäys käy täältä,kaunista:)

  Mukavaa viikonloppua ja joulun odotusta♥

  VastaaPoista
 9. Ei ole toista ilman toista. Lienee Luojan luoma luonnon järjestys :) Mukavasti ne aina tasapainottavat toisiaan!

  VastaaPoista
 10. Teki mieli sanoa joihinkin kohtiin, amen:)Tekstisi oli puhutteleva, täyttä elämää:)Kaunis ja niin haavoittuvaisen herkkä kuin vain elämä itsekin on.
  Kiitos tästä, Tinttarus hyvä!!
  Sinua lämpimästi rutistaen, Marge

  VastaaPoista
 11. Paljon kauniita kuvia jälleen :) tuo pikku enkeli oli kyllä soma :)

  VastaaPoista
 12. Viisautta jälleen, minkä äärellä on lohdullista ja voimaannuttavaa olla <3 Sananlaskujen viisauksiin minä eilen illalla nukahdin. Annoin sanan tehdä työtään minussa. Tiedän se tuo voiman ja lohdutuksen. Heikoissa Hän on luvannut olla vahva ja tähän lupaukseen olen tarttunut kiinni.
  Lämmin halaus sinulle Tinttarus ja kiitos kauniista sanoista luonani <3

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksestasi♥